Terug naar het overzicht

Pikorde!

Hmmm… ik ben niet zo goed in hiërarchie. Ik word er zelfs recalcitrant van! Als autonome, vak volwassen vrouw laat je je toch niet beknotten door pikorde en regeltjes of procedures?

Nou, je kunt je voorstellen hoe succesvol ik was. NOT!!

Politiek snapte ik niet en had daarom moeite mijn ideeën aan de man te brengen. Op elk niveau liep ik gewoon naar binnen en trapte op flink wat tenen. Ik wilde mijn eigen grenzen bepalen en zeker niet beperkt worden in mijn creativiteit. Managers die niet inspireerden of het vakinhoudelijk niet waard waren, kon ik niet volgen. En zo meer. Zo nu en dan betrapte ik mijzelf er op een manager te bestaren alsof hij van andere planeet kwam. Beetje schaapachtig, mond iets open, hoofd schuin…je hebt het beeld wel. Op andere momenten ging ik als een olifant, stampend door een porseleinkast. Maak je ook geen vrienden mee…

Veel energie kreeg ik niet van werk. Hoewel ik ambitieus en gedreven ben! Gedreven door de vraag hoe ik succesvol kon zijn ging ik op onderzoek.

Ik ontdekte dat ik niet de enige was die wat tegendraads werd van machts- en rollenculturen.  Kenmerkend voor onze groep tegendraadsen, bleek dat we alles aan de kaak stellen. We voegen ons niet naar dogma’s, we hebben een enorme hang naar autonomie. We hebben een sterke morele basis, creativiteit en we willen intens leven en voelen. Onze intellectuele capaciteit benutten! Mag dat alsjeblieft? Gewoon zijn wie we willen zijn?

De aard van het beestje kun je in de kern niet veranderen, ben ik van mening. En omdat ik succesvol wilde zijn, heb ik voor mezelf een vertaling gemaakt naar randvoorwaarden voor werkgevers en functies om voor te werken. Gewoon de boel eens lekker omgedraaid, tegendraads als ik ben. Ik doe veel op boerenverstand maar weet inmiddels dat er al aardig wat onderzoek is gedaan naar dit onderwerp. Kijk zelf maar.

Belangrijk bleek: persoonlijke ruimte en verantwoordelijkheid in het werk. Ook mijn plaats in de organisatie, zingeving en het belang voor het geheel ervaren. De organisatiecultuur, contactuele skills om je inzicht en ideeën aan de man te brengen. Heel simpel effectief omgaan met zintuiglijke prikkels en omgaan met perfectionisme. Kan je me nog volgen?

In mijn coaching kwam ik bovenstaande onderwerpen regelmatig tegen en wil deze ervaring nu ten dienst stellen van jou.  Dus, ben jij ook niet zo’n volger? Tikkeltje tegendraads ook? Wil je jouw situatie eens tegen het licht houden om te onderzoeken hoe jij energieker en succesvoller kunt zijn in je werk? Dan nodig ik je graag uit contact op te nemen!  Wellicht kunnen we samen lachen om ons rondgestamp in porseleinkasten!

Lieve groet,

Monique

Terug naar het overzicht