Terug naar het overzicht

De mierenneuker.

Mijn dagelijkse uitdaging; ik ben een perfectionist. Vind je me dan een “mierenneuker” of “ denk je, pff, goed is toch goed genoeg?”

Je reactie is begrijpelijk. Maar wat nou als je het containerbegrip ‘perfectionist’ eens bekijkt vanuit een ander (productief) perspectief…

Ja, ik ben een mierenneuker. En ik ben er trots op! Mijn innerlijke drive om het maximale uit mij te halen is groot. Ik stel hoge eisen aan mijn output en aan mijn inspanning om mijn doelen te behalen. Ik stel ook hoge eisen aan mijn kwaliteit, de inhoud enzovoort.

Voor ik ergens aan begin heb ik het liefst dat alles klopt en dat kaders duidelijk zijn. Er ontstaat dan overzicht en orde. Losse informatie krijgt ineens verband en ik kan me richten op de inhoud.

Dat alles klopt is natuurlijk een Utopie. Maar dan?

Bewustwording heeft mij geholpen. Ik weet inmiddels prima aan welke criteria ik wil voldoen. Criteria die op mij persoonlijk betrekking hebben vind ik het meest belangrijk. Daarna pas de specifieken voor bijvoorbeeld mijn werk en mijn functie. Hiermee schep ik een kader waaraan ik mijn succes kan afmeten. Lekker duidelijk en wel zo overzichtelijk voor een ‘mierenneuker”.

Behalve criteria vaststellen is het slim om een concreet einddoel te formuleren. Als dat helder is, dan werkt het goed om de weg naar je einddoel op te knippen in kleine stapjes. Het helpt mij niet te verzanden in details.

Ik was nu een zelfstarter. Ik kon vooruit blijven gaan in een opgeruimde omgeving. Waar ik eerder wel eens stagneerde of gewoon opgaf omdat de lat hoog lag, kon ik nu mijn mijlpalen bewust vieren. Eigenlijk heb ik altijd wel geweten dat mijn persoonlijke lat hoog lag, ik wist alleen nooit hoe hoog. Dat is ontzettend onhandig.

Als leidinggevende leerde ik nog beter succesfactoren te definiëren. Het maakte dat ik bewuster kon delegeren. Ik kon ineens veel beter overbrengen wat de bedoeling was en ik hoefde me (met wat moeite ?) minder met details te bemoeien. Anderen kwamen ineens beter tot hun recht. Dit werd door mijn omgeving ook als heel prettig ervaren. Ontspannen genieten van het proces en succes samen beleven! Echt fijn!

Ben jij ook een beetje een mierenneuker? Zou het je helpen samen te onderzoeken wat jou drijft en welke criteria jij nastreeft? Leuk! Komen we wel uit!

Lieve groet,

Monique

Terug naar het overzicht